Stručná osnova predmetu:

    1. Úvod. Zdravotná nezávadnosť a kvalita potravín. HCAAP systém. Uchovávanie potravín. Suroviny potravinárskeho priemyslu. (26.9.)
    2. Charakterizácia a metabolizmus kvasiniek Saccharomyces cerevisiae. Regulácia produkcie biomasy a alkoholovej fermentácie. Technológia výroby pekárskeho a kŕmneho droždia. (3.10.)
    3. Výroba alkoholických nápojov – liehovín, ovocných a obilných destilátov, medoviny a likérov. Výroba sladu a piva. (10.10.)
    4. Enológia. Technologické schémy výroby bieleho, ružového, červeného, šumivého vína, vín spod kožky a likérových vín. Kategorizácia vína. Mikroorganizmy využívané vo vinárstve. (17.10.)
    5. Biotechnologické aspekty mliekarenskej výroby. Technológia výroby sladkých a kyslých syrov. Spracovanie srvátky a výroba masla. (24.10.)
    6. TEST 30 min na začiatku hodiny Metódy predĺženia trvanlivosti potravín. Potraviny odvodené z mliečnej fermentácie. (31.10.)
    7. Potraviny odvodené z octovej a putrescívnej fermentácie. Biotechnologické aspekty spracovania sacharidov – cukor, med, škrobárenstvo. Modifikovaný a substituovaný škrob. (7.11.)
    8. Pekárska a cestovinárska biotechnológia. Schémy výroby pekárskych výrobkov a cestovín (14.11.)
    9. Produkcia kakaa a čokolády. Biotechnológia kávy, čaju (21.11.)
    10. Biotechnológia potravín živočíšneho pôvodu. Biochémia zrenia mäsa. Spracovanie vedľajších produktov jatočníctva. Použitie enzýmov v potravinárskom priemysle. Spracovanie rastlinných a živočíšnych tukov. (28.11.)
    11. Polosuché fermentácie. Nutraceutiká a potravinové aditíva. Východoázijské fermentované potraviny (5.12.)
    12. TEST 30 min na začiatku hodiny Geneticky manipulované produkty. (12.12.)