Stručná osnova predmetu:

  1. Úvod. Zdravotná nezávadnosť a kvalita potravín. HCAAP systém. Uchovávanie potravín. Suroviny potravinárskeho priemyslu. (20.9.)
  2. Charakterizácia a metabolizmus kvasiniek Saccharomyces cerevisiae. Regulácia produkcie biomasy a alkoholovej fermentácie. Technológia výroby pekárskeho a kŕmneho droždia. (27.9.)
  3. Výroba alkoholických nápojov – liehovín, ovocných a obilných destilátov, medoviny a likérov. Výroba sladu a piva. (4.10.)
  4. Enológia. Technologické schémy výroby bieleho, ružového, červeného, šumivého vína, vín spod kožky a likérových vín. Kategorizácia vína. Mikroorganizmy využívané vo vinárstve. (11.10.)
  5. Biotechnologické aspekty mliekarenskej výroby. Technológia výroby sladkých a kyslých syrov. Spracovanie srvátky a výroba masla. (18.10.)
  6. TEST 30 min na začiatku hodiny. Metódy predĺženia trvanlivosti potravín. Potraviny odvodené z mliečnej fermentácie. (25.10.)
  7. sviatok (1.11.)
  8. Potraviny odvodené z octovej a putrescívnej fermentácie. Biotechnologické aspekty spracovania sacharidov – cukor, med, škrobárenstvo. Modifikovaný a substituovaný škrob. (8.11.)
  9. Produkcia kakaa a čokolády. Biotechnológia kávy, čaju (15.11.)
  10. Pekárska a cestovinárska biotechnológia. Schémy výroby pekárskych výrobkov a cestovín. (22.11.)
  11. Biotechnológia potravín živočíšneho pôvodu. Biochémia zrenia mäsa. Spracovanie vedľajších produktov jatočníctva. Použitie enzýmov v potravinárskom priemysle. Spracovanie rastlinných a živočíšnych tukov. (29.11.)
  12. Polosuché fermentácie. Nutraceutiká a potravinové aditíva. Východoázijské fermentované potraviny. (6.12.)
  13. TEST 30 min na začiatku hodiny Geneticky manipulované produkty. (13.12.)