Stručná osnova predmetu:
-
- Úvod. Zdravotná nezávadnosť a kvalita potravín. HCAAP systém. Uchovávanie potravín. Suroviny potravinárskeho priemyslu.
- Charakterizácia a metabolizmus kvasiniek Saccharomyces cerevisiae. Regulácia produkcie biomasy a alkoholovej fermentácie. Technológia výroby pekárskeho a kŕmneho droždia.
- Výroba alkoholických nápojov – liehovín, ovocných a obilných destilátov, medoviny a likérov. Výroba sladu a piva.
- Enológia. Technologické schémy výroby bieleho, ružového, červeného, šumivého vína, vín spod kožky.
- Biotechnologické aspekty mliekarenskej výroby. Technológia výroby sladkých a kyslých syrov. Spracovanie srvátky a výroba masla.
- Metódy predĺženia trvanlivosti potravín. Potraviny odvodené z mliečnej fermentácie.
- Potraviny odvodené z octovej a putrescívnej fermentácie. Biotechnologické aspekty spracovania sacharidov – cukor, med, škrobárenstvo. Modifikovaný a substituovaný škrob.
- Pekárska a cestovinárska biotechnológia. Schémy výroby pekárskych výrobkov a cestovín.
- Produkcia kakaa a čokolády. Biotechnológia kávy, čaju.
- Biotechnológia potravín živočíšneho pôvodu. Biochémia zrenia mäsa. Spracovanie vedľajších produktov jatočníctva. Použitie enzýmov v potravinárskom priemysle. Spracovanie rastlinných a živočíšnych tukov.
- Polosuché fermentácie. Nutraceutiká a potravinové aditíva. Východoázijské fermentované potraviny
- Geneticky manipulované produkty.
- Učiteľ: Tatiana Klempová
- Učiteľ: Vladimír Krasňan
- Učiteľ: Daniela Smogrovicova